Μαιευτήρ - Γυναικολόγος Αναπαραγωγής

Ινομυώματα Μήτρας

Το ινομύωμα, γνωστό και ως λειομύωμα, είναι ένας καλοήθης ορμονοεξαρτώμενος όγκος της μήτρας. Οι έρευνες δείχνουν ότι το 25% των γυναικών το έχουν, ειδικά όσες είναι μεταξύ 35 και 45 ετών. Είναι σημαντικό όμως να διακρίνουμε το σάρκωμα από τα ινομυώματα της μήτρας.

Τυπικά, τα ινομυώματα αναπτύσσονται αργά. Ένα μυϊκό κύτταρο αρχίζει να διαιρείται για ανεξήγητους λόγους, προκαλώντας μυϊκά κύτταρα όγκου που συγκεντρώνονται στη μήτρα να γίνουν ινομυώματα.

Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία σχετικά με το τι προκαλεί το σχηματισμό ινομυωμάτων της μήτρας. Τα ινομυώματα της μήτρας μπορούν να αναπτυχθούν για διάφορους λόγους, μερικοί από τους οποίους είναι οι ακόλουθοι:

Τα ινομυώματα ταξινομούνται ανάλογα με την εντόπισή τους:

Το ινομύωμα στο μυϊκό στρώμα του τραχήλου της μήτρας.

Κλινική περιγραφή ινομυωμάτων της μήτρας

Ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας, τη σοβαρότητα της νόσου, τη θέση και το μέγεθος του όγκου και την ύπαρξη ταυτόχρονων παθολογικών διεργασιών, η κλινική εικόνα του μυώματος της μήτρας μπορεί να ποικίλλει πολύ.

Περίπου στο 50% των περιπτώσεων, τα ινομυώματα δεν ανιχνεύονται, είναι ασυμπτωματικά και εντοπίζονται μόνο κατά λάθος κατά τη διάρκεια ενός υπερηχογραφικού ελέγχου.

Κύρια σημεία και συμπτώματα των ινομυωμάτων της μήτρας

Διάγνωση ινομυωμάτων μήτρας

Θεραπεία ινομυωμάτων μήτρας

Η πορεία της θεραπείας για τα ινομυώματα της μήτρας καθορίζεται από την ηλικία της γυναίκας, το μέγεθος των ινομυωμάτων και τις φιλοδοξίες της για τεκνοποίηση. Όλες οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται σήμερα μπορούν να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες: αναμονή, συντηρητική θεραπεία και χειρουργική επέμβαση.

Στρατηγική αναμονής

Ο γιατρός μπορεί να συμβουλεύσει να παρακολουθείτε την ανάπτυξη του όγκου και να αξιολογήσετε την κατάστασή του με υπερηχογράφημα εάν η ασθένεια δεν εκδηλωθεί, ο όγκος είναι μικρός και δεν αναμένεται εγκυμοσύνη.

Συντηρητική θεραπεία ινομυωμάτων της μήτρας

Η μήτρα διατηρείται με συντηρητική θεραπεία των ινομυωμάτων της μήτρας, επιτρέποντάς σας να κάνετε παιδιά στο μέλλον και σταματώντας την ανάπτυξη των ινομυωμάτων. Όταν τα ινομυώματα της μήτρας είναι μικροσκοπικά, η συντηρητική θεραπεία είναι μια επιλογή (έως 12 εβδομάδες).

Χειρουργική αφαίρεση ινομυωμάτων της μήτρας

Μεγάλα ινομυώματα (πάνω από 12 εβδομάδες), ταχεία ανάπτυξη και σημαντικά συμπτώματα ινομυωμάτων της μήτρας είναι ενδείξεις για χειρουργική επέμβαση (άφθονη αιμορραγία της μήτρας, κοιλιακό άλγος κ.λπ.). Το τρανεξαμικό οξύ, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και τα ορμονικά αντισυλληπτικά είναι παραδείγματα φαρμακευτικής θεραπείας για σοβαρή αιμορραγία.