Μαιευτήρ - Γυναικολόγος Αναπαραγωγής

Καρκίνος Τραχήλου Μήτρας

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ένας καρκίνος που ξεκινά από την επένδυση του τραχήλου της μήτρας. Αυτός ο καρκίνος μπορεί να αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ένας από τους πιο συχνά διαγνωσμένους καρκίνους. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας κατέχει τη δεύτερη θέση μεταξύ των καρκίνων που εντοπίζονται αλλού στο σώμα, ενώ ο καρκίνος των γεννητικών οργάνων είναι ο πιο συχνός καρκίνος των αναπαραγωγικών οργάνων. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου των γεννητικών οργάνων. Αντιπροσωπεύει το 70-80% όλων των καρκίνων των γεννητικών οργάνων. Η ηλικιακή ομάδα που είναι πιο πιθανό να προσβληθεί από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι μεταξύ 40-60 ετών. Η συχνότητα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω του αυξημένου προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο.

Αιτιολογία

Η αιτία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας παραμένει άγνωστη, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί η προέλευσή του. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αναπτύσσεται συχνά σε φόντο προκαρκινικών καταστάσεων.

Μεταξύ των παραγόντων κινδύνου για τον HPV και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι η ηλικία της έναρξης της σεξουαλικής επαφής, οι πολλαπλοί σεξουαλικοί σύντροφοι, το κάπνισμα, ο απλός έρπης, ο HIV και άλλες λοιμώξεις των γεννητικών οργάνων.

Κλινική εικόνα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Τα κλασικά συμπτώματα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι η λευκόρροια, η αιμορραγία και ο πόνος.
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας συχνά δεν προκαλεί συμπτώματα στα αρχικά του στάδια και συνήθως ανιχνεύεται κατά τη διάρκεια ενός ιατρικού ελέγχου. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι μια ασθένεια που μπορεί να δει κανείς με γυμνό μάτι, επομένως εάν παρατηρήσετε σημάδια ή συμπτώματα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας (όπως αλλαγή στον εμμηνορροϊκό σας κύκλο, ένα νέο εξόγκωμα ή μια αλλαγή στη συνολική εμφάνισή σας), τότε πρέπει να πάτε στο γιατρό το συντομότερο δυνατό.

Ιστολογικά, υπάρχουν δύο κύριες μορφές καρκίνου

Θεραπεία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Ο πρώιμος καρκίνος του τραχήλου της μήτρας στα αρχικά στάδια (συνήθος στάδιο Ι, σπάνια στάδιο II) αντιμετωπίζεται με συνδυασμό μεθόδων. Η ακτινοθεραπεία και η ενδελεχής υστερεκτομή τύπου Wertheim συνθέτουν τη συνδυαστική προσέγγιση. Στις μετεγχειρητικές (8–10 ημέρες μετά την επέμβαση) ή προεγχειρητικές φάσεις, συνήθως χορηγείται ακτινοθεραπεία. Η συνδυασμένη ακτινοθεραπεία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στα στάδια ΙΙ έως ΙΙΙ (συνδυασμός ακτινοβολίας εξ αποστάσεως με ενδοκοιλιακή ακτινοθεραπεία). Η ανακουφιστική χειρουργική καθώς και η συμπτωματική φροντίδα συνιστώνται στο στάδιο IV του καρκίνου. Η τεχνική συνδυασμένης ακτινοβολίας χρησιμοποιεί τόσο ενδοκοιλιακή θεραπεία όσο και τεχνικές απομακρυσμένης εξωτερικής ακτινοβολίας. Τόσο η τεχνική της ακτινοχειρουργικής (ακτινοβόληση του χειρουργικού πεδίου κατά τη διάρκεια της επέμβασης) όσο και η μέθοδος της διακολπικής ακτινοβολίας χρησιμοποιούνται όταν δεν υπάρχουν σφραγισμένα ραδιενεργά σκευάσματα.

Μία από τις πιο σημαντικές χειρουργικές επεμβάσεις στην κοιλιακή χειρουργική είναι η ολοκληρωμένη υστερεκτομή Wertheim. Η αφαίρεση της μήτρας, των εξαρτημάτων της και του άνω τμήματος του κόλπου αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της επέμβασης.

Πρόληψη