Μαιευτήρ - Γυναικολόγος Αναπαραγωγής

Ιωάννης Παπακωνσταντίνου MD, cPhD

Μαιευτήρ – Γυναικολόγος Αναπαραγωγής

Γυναικολογική Ενδοκρινολογία – Εξωσωματική Γονιμοποίηση

Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιστημονικός Συνεργάτης Γένεσις Αθηνών

Ο Ιωάννης Παπακωνσταντίνου είναι Μαιευτήρ – Χειρουργός Γυναικολόγος ειδικευθείς στην Γυναικολογική  Ενδοκρινολογία – Υπογονιμότητα, Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, Παιδική – Εφηβική Γυναικολογία και Κλιμακτήριο – Εμμηνόπαυση.

Ξεκίνησε κι ολοκλήρωσε την ειδικότητά του στη Μαιευτική Γυναικολογία στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο “Αττικόν” για 4 έτη. Κατά τη θητεία του υπήρξε Υπεύθυνος του τμήματος Παθολογίας Κύησης με ταυτόχρονη εκπαίδευση στη Μονάδα Εμβρυομητρικής Ιατρικής και Γυναικολογικών Υπερήχων αποκτώντας εμπειρία στη διαχείριση παθολογικών καταστάσεων της εγκύου και στην εκτέλεση Μαιευτικών – Γυναικολογικών Υπερηχογραφημάτων. Ακολούθως, διετέλεσε Υπεύθυνος Αίθουσας Τοκετών. Επίσης, εκπαιδεύτηκε στην αντιμετώπιση γυναικολογικών παθήσεων, συμμετείχε ενεργά στις δραστηριότητες του τμήματος Γυναικολογικής Ουρολογίας και πραγματοποίησε πολλές μαιευτικές και γυναικολογικές επεμβάσεις στην Αίθουσα Τοκετών και στο Χειρουργείο. Όντας Υπεύθυνος του Ογκολογικού Συμβουλίου της Κλινικής, κατά την ειδίκευσή του στη Γυναικολογική Ογκολογία, συμμετείχε στη διάγνωση και παρακολούθηση ογκολογικών περιστατικών, όπως και σε εκτεταμένες ογκολογικές επεμβάσεις, ενώ ανέλαβε το Εξωτερικό Ογκολογικό Ιατρείο διενεργώντας πλήθος Κολποσκοπήσεων.

Επιπρόσθετα, ειδικεύτηκε επί 1 έτος στα τμήματα Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας – Υπογονιμότητας, Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Παιδικής – Εφηβικής Γυναικολογίας και Κλιμακτηρίου – Εμμηνόπαυσης υπό την επίβλεψη της Καθηγήτριας Μαιευτικής Γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σοφίας Καλανταρίδου. Μετά το πέρας της ειδικότητας και σε συνεργασία μαζί της συνέχισε την εξειδίκευσή του στον τομέα της Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας – Υπογονιμότητας με έμφαση στην Πρόωρη Ωοθηκική Ανεπάρκεια, στην Ωοθυλακιογένεση, στο Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, στις Επανειλημμένες Αποβολές και στην Ανδρική Υπογονιμότητα.

Παράλληλα, εξειδικεύτηκε στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και στην εμφύτευση του εμβρύου για 3 έτη στην κλινική Γένεσις Αθηνών ως Επιστημονικός Συνεργάτης, όπου συνεχίζει τη συνεργασία του έως και σήμερα.

Επιπλέον, έχει ειδικευθεί στο Κέντρο Μαστού του Γ.Ν. “Έλενα Βενιζέλου” και στην Α’ Κλινική Μαστού του Ιδιωτικού Νοσοκομείου “Μητέρα” στη χειρουργική και στις παθήσεις του μαστού, υπήρξε Υπεύθυνος Ογκολογικού Συμβουλίου του Κέντρου Μαστού κι εκτέλεσε πληθώρα επεμβάσεων, όπως μαστεκτομές, τμηματεκτομές, αφαιρέσεις αποτιτανώσεων κλπ. Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό δίπλωμα Μαστολογίας της Διεθνούς Εταιρείας Μαστολογίας (SIS) τα έτη 2018-2019 και το πιστοποιητικό εκπαίδευσης στην απεικόνιση του μαστού που καλύπτει όλες τις πτυχές των διαγνωστικών και των απεικονιστικά καθοδηγούμενων παρεμβάσεων από την Διεθνή Σχολή Απεικόνισης Μαστού IBUS το έτος 2018.

Είναι υποψήφιος Διδάκτωρ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) και απέκτησε το πιστοποιητικό εξειδικευμένης επιμόρφωσης στην Ανθρώπινη Αναπαραγωγή του Ε.Κ.Π.Α. τα έτη 2016-2017, το πιστοποιητικό μετεκπαίδευσης στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή της American Society for Reproductive Medicine (A.S.R.M.) το έτος 2017, το πιστοποιητικό μετεκπαίδευσης στην Διαχείριση Περιστατικών Υπογονιμότητας και στην Βελτιστοποίηση της Ωοθηκικής Διέγερσης της U.E.M.S. σε συνεργασία με την G.F.A. το έτος 2017, το πιστοποιητικό μετεκπαίδευσης στην Εξειδικευμένη Υποστήριξη Ζωής στη Γυναικολογία (A.L.S.G.) το έτος 2017 και το δίπλωμα μετεκπαίδευσης στον Ιατρικό Βελονισμό (ICMART) τα έτη 2017-2019.

Εργάστηκε, επίσης, ως έμμισθος Επιστημονικός Συνεργάτης στο Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας (Hellenic Health Foundation) υπό την εποπτεία της Καθηγήτριας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Harvard University, Αντωνίας Τριχοπούλου στα Ερευνητικά Προγράμματα “European Prospective, Investigation into Cancer and Nutrition” και “Credits4Health”.

Είναι μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής (A.S.R.M.), της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής (E.S.H.R.E.), της MENSA (High IQ Society), ενώ έχει υπάρξει ομιλητής συνεδρίων Μαιευτικής Γυναικολογίας, όπως στο Πανελλήνιο Συνέδριο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, στο Πανελλήνιο Συνέδριο Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας κ.α. Επιπλέον, είναι μέλος Συντακτικής Επιτροπής (Editor) σε Διεθνή Περιοδικά, όπως International Journal of Gynecology and Reproductive Sciences (IJGRS), Journal of Genital System & Disorders, Journal of Reproductive Medicine and Sexual Health, Journal of Gynecology & Obstetrics.

Έχει ακόμη συμμετάσχει σε διάφορα εθελοντικά προγράμματα για την πρόληψη του γυναικολογικού καρκίνου.

Τέλος, έχει συγγράψει τη δική του ποιητική συλλογή με τίτλο «Βιογραφία μιας στιγμής», Εκδόσεις Ιωλκός το έτος 2010 κι είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών.